- Rejestracja
- Sty 19, 2019
- Postów
- 482
- Buchów
- 1,074
- Odznaki
- 3
Siemano
Nastawiam to winko juz z 7 Raz I jest to najlepsze wino do tej pory jakie zasmakowalem, smakuje kazdemu bez porownania do sklepowego I na dodatek zdrowe I bez siarki I tym podobnych naprawde polecam wino wychodzi slodkie musimy sie tylko upewnic zebysmy kupili drozdze ktore przerabiaja do 13% alkoholu nie wiecej
(Balon 25L najlepiej 30L na pierwszy miesiac latwiej wyciagnac rodzynki ale nie jest konieczny)
SKŁADNIKI: - 600g suszonych kwiatów Malwy Sudańskiej (Hibiskusa) - 1kg rodzynek - 100g kwasku cytrynowego - 50g czarnej herbaty - Drozdze do 13% przygotowania 6kg cukru, balon lub pojemnik fermentacyjny z korkiem i rurką fermentacyjną, sitko, lejek, wężyk do ściągania winka znad osadu i trochę cierpliwości PRZEPIS: Do 3l gorącej wody wrzucić kwiaty hibiskusa, odczekać kilka minut. Gotowy napar odlać, a kwiaty powtórnie zalać 3l wody. Czynność powtórzyć jeszcze raz. W tak przygotowanym, gorącym naparze rozpuścić 3 kg cukru. Całość wystudzić i przelać do balonu. Dodać sparzone wcześniej rodzynki i kwasek cytrynowy. Uwodnić drożdże: do szklani wlać 100ml letniej wody, wsypać drożdże i odstawić na pół godziny. Po tym czasie przelać do nastawu. Uzupełnić balon do 18l. Całość dobrze wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do fermentacji. Pamiętajcie o tym, żeby zostawić trochę miejsca w balonie na ewentualną pianę, która może się pojawić przy fermentacji i na drugą partię cukru, tak żeby ostatecznie wyszło nam 25l litrów przepysznego winka Po około 10 dniach fermentacji dodać kolejną partię cukru. W 4l wody rozpuścić 3kg cukru. Tak powstały syrop cukrowy dodać do nastawu i odstawić do dalszej fermentacji. Po około miesiącu, kiedy cukier wyfermentuje, przelać nastaw przez worek filtracyjny, sitko lub inne pomocne narzędzie w celu pozbycia się rodzynek. Jest to dobry moment na spróbowanie wina, ocenę jego smaku, ewentualne dosłodzenie. Odstawić do dalszej fermentacji. Po pojawieniu się osadu (za około 2-3 tygodnie) zlać wino znad osadu przy pomocy wężyka. Proces ten wykonać kilkukrotnie w przeciągu dwóch miesięcy aż do pełnego wyklarowania wina i gotowe
Nastawiam to winko juz z 7 Raz I jest to najlepsze wino do tej pory jakie zasmakowalem, smakuje kazdemu bez porownania do sklepowego I na dodatek zdrowe I bez siarki I tym podobnych naprawde polecam wino wychodzi slodkie musimy sie tylko upewnic zebysmy kupili drozdze ktore przerabiaja do 13% alkoholu nie wiecej
(Balon 25L najlepiej 30L na pierwszy miesiac latwiej wyciagnac rodzynki ale nie jest konieczny)
SKŁADNIKI: - 600g suszonych kwiatów Malwy Sudańskiej (Hibiskusa) - 1kg rodzynek - 100g kwasku cytrynowego - 50g czarnej herbaty - Drozdze do 13% przygotowania 6kg cukru, balon lub pojemnik fermentacyjny z korkiem i rurką fermentacyjną, sitko, lejek, wężyk do ściągania winka znad osadu i trochę cierpliwości PRZEPIS: Do 3l gorącej wody wrzucić kwiaty hibiskusa, odczekać kilka minut. Gotowy napar odlać, a kwiaty powtórnie zalać 3l wody. Czynność powtórzyć jeszcze raz. W tak przygotowanym, gorącym naparze rozpuścić 3 kg cukru. Całość wystudzić i przelać do balonu. Dodać sparzone wcześniej rodzynki i kwasek cytrynowy. Uwodnić drożdże: do szklani wlać 100ml letniej wody, wsypać drożdże i odstawić na pół godziny. Po tym czasie przelać do nastawu. Uzupełnić balon do 18l. Całość dobrze wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do fermentacji. Pamiętajcie o tym, żeby zostawić trochę miejsca w balonie na ewentualną pianę, która może się pojawić przy fermentacji i na drugą partię cukru, tak żeby ostatecznie wyszło nam 25l litrów przepysznego winka Po około 10 dniach fermentacji dodać kolejną partię cukru. W 4l wody rozpuścić 3kg cukru. Tak powstały syrop cukrowy dodać do nastawu i odstawić do dalszej fermentacji. Po około miesiącu, kiedy cukier wyfermentuje, przelać nastaw przez worek filtracyjny, sitko lub inne pomocne narzędzie w celu pozbycia się rodzynek. Jest to dobry moment na spróbowanie wina, ocenę jego smaku, ewentualne dosłodzenie. Odstawić do dalszej fermentacji. Po pojawieniu się osadu (za około 2-3 tygodnie) zlać wino znad osadu przy pomocy wężyka. Proces ten wykonać kilkukrotnie w przeciągu dwóch miesięcy aż do pełnego wyklarowania wina i gotowe