tez robie wedlug tego 120l wody 30 kg cukru tylko teraz uzylem drozdzy winiarskich a nie piekarniczych wtedy podobno nie ma tego smrodu i zamiast fermentowac zrobil sie kisiel
Hm, skoro tak, to do 30 kg cukru trzeba by dodać 120 litrów wody. A ty masz beczkę o objętości 120 litrów.
1 kg cukru rozpuszczonego ma objętość ok. 0,6 litra.
1 kg cukru + 1 litr wody = 1,6 litra cieczy...
30 kg cukru rozpuszczonego to 18 litrów.
Beczka 120 litrów - 18 litrów = 102 (a do tego nie napełniasz jej przecież po brzegi).
Za dużo cukru lub za mało wody - jeden z najczęstszych błędów osób zabierających się za nastawianie wina/bimbru.
Za dużo cukru w wodzie = zahamowany wzrost drożdży = jedna wielka kupa, niestety :/ Może jest jeszcze do uratowania po rozcieńczeniu, dodaniu nowych kultur drożdży, itp.
Ale "kisiel" (śluzowatość) to coś mi się z jakąś chorobą wina kojarzy... spróbuję sobie przypomnieć.
e:
7. Śluzowatość wina
Leczenie polega na rozbiciu śluzu a następnie sklarowaniu wina ziemią okrzemkową (około 25-50g na 10l wina). Ziemia okrzemkowa oblepia się śluzem i opada na dno, tak że po kilku dniach klarowne wino ściąga się znad osadu. Innym sposobem jest dodanie taniny i silne zasiarkowanie.
A może to?
5.1. Choroby związane z obecnością tlenu
5.1.1. Sztych octowy
Objawy: charakterystyczny zapach octu oraz jego estrów. Bakterie tworzą cienką błonkę w miejscu kontaktu z tlenem czyli na powierzchni wina. Wraz z upływem czasu kawałki błony odrywają się i opadają na dno gdzie tworzą śluzowatą masę. W smaku wyczuwalne jest charakterystyczne palenie i drapanie w gardle. Bakterie tworząc kwas octowy zużywają etanol, więc wraz ze wzrostem kwasowości wina maleje jego moc.
To stąd:
http://wino.org.pl/content/view/185/114/
I jeszcze to:
Śluzowatość wina
Występuje przy winach słabych. Objawem jest zmętnienie i zgęstnienie naszego wyrobu.
Powodem śluzowatości są bakterie beztlenowe rozwijające się w winie.
Aby wyleczy nasze wino należy wymieszać wino aż do rozbicia się śluzu, następnie przefiltrować i poddać zabiegowi siarkowania. Po 48 godzinach sklarować wino tanina w ilości 5-10 g na 10 litrów wina.
http://www.winamarcina.pl/?page_id=106
Większość przypadłości w winie i w nastawie na bimber jest identyczna, dlatego podaję powyższe informacje.