Witajcie po dlugiej przerwie . Mam sprawke do administracji odnosnie Wiki , jest ktos w ogole kto tam cos bazgrze? Czy to juz temat zamkninty.
Mysle ze sporo czasu minelo i sporo si pozmieniala technologia jesli chodzi o ledy. Wiem sa wyznawcy hps i koniec, ale prosze zeby w tym wÄtku wypowiadali sie jedynie ci ktołrzy wiedza cos na temat ledow i administracja bo do was pytanie czy ktos tam jeszcze buszuje po Wiki? Ktos obeznany w tym co teraz wychodzi moĹźe by cos pobazgral mÄ drego .. ledy cob budowa a moĹźe juĹź lepiej sobie odpuscici kupic gotowy dobry panel bez meki źe skĹadaniem ,ktĂłry wyjdzie nas moĹźe 300zl wiecej niź bysmy sami go zlozyli.
Budowa panelu LED @cR swietna robota widzialem relke co tam sie odjebywalo pod tym panelem to koniec.
Tu chyba blad "Podczas budowy naleĹźy przyjac,źe do ochĹodzenia 1 Wata diody potrzeba minimum 50 centymetrĂłw kwadratowych radiatora (liczÄ c razem z jego ozebrowaniem). Diody wraz ze wzrostem temperatury tracÄ wydajnosc "
Chyba źe ja jestem juź glupi i nie kumam czegos. 50cm to troche duĹźo na 1W dajmy na to lampa 100W by miala 5000cm kwadratowych radiatora? Moźe chodzilo o milimetry? W ogĂłle jak to przeliczyc na cm szescienne? Wiem ze matematyka sie klania,ale cieźko mi w ogole znalelezc jakis wzorr do przeliczania. Wizja z 0,5cm na 1w to juź bardziej przyziemna opcja jednak nadal nie wiem jak to przeliczyc na dm3 czy cm3 .
Przy okazji jeszcze pytanie odnoĹnie chinskich ledow. Zamowione na alim za grosze jedna lampa niby 100w z odblynikiem wychodziĹa ok 45zl z przesyĹkÄ . Myslalem źe dostane w paczce jakaĹ instrukcje moĹźe schemat cokolwiek ...nic tak źe przypuszczalnie lampa ma 100w i nie ma radiatora,ani slowa o potrzebie podaczenia do zasilacza. Dziala bez zasilacza i wariatorow,ale strasznie zgrzane to wszystko. Stad teź ten wÄtek,szukam informacji nt.budowy paneli.
Zamontowanie kilku malych radiatorow pomoze ,ale czy jest to konieczne?
Szukac zasilacza do tego skoro dziaĹa na normalnym wpieciu do gniazdka ?
i swieci drugi dzień i po za temperatura lampy jest ok, nie wygląda mi to żeby spadła moc , chyba że to nie jest zauważalne kiedy wzrośnie temperatura , a światło mniejsze