- Rejestracja
- Sty 9, 2009
- Postów
- 85
- Buchów
- 5
Witam bardzo serdecznie
chciałam wam dziś przedstawić przepis na ciasteczka, które właśnie robią się w moim piekarniku
Składniki:
• 200 g mąki
• około 100 g cukru
• mała paczka rodzynek
• 150 g masła (wykonanego wdg np. tego przepisu http://www.forum.haszysz.com/maslo-z-thc-t2563.html)
• 2 żółtka
1. bierzemy masło (ja dodałam też trochę mąki ale mąka w tym etapie jest zbędna)
2. ucieramy na jednolitą masę. Jest to trochę ciężka praca ale po czasie otrzymujemy takie efekty:
3. po otrzymaniu takiej masy dodajemy cukier i mąke i ucieramy dalej do uzyskania bardziej hmm 'ciastowej masy' która bynajmniej u mnie była strasznie sucha. Następnie dodajemy żółtka no i znów ucieramy. Tym razem jest duzo łatwiej i przyjemniej
dosypujemy rodzynki (które wcześniej powinny wymoczyć się w wodzie, żeby nie były za twarde).
Tak gotowe ciasto wrzucamy na jakies 15 min zawinięte w folii aluminiowej do lodówki.
Po wyciągnięciu ciasta z lodówki blache nacieramy masłem i posypujemy bułką tartą (ja z powodu braki bułki zastąpiłam ją mąką). Formujemy ciasteczka w jakie chcemy kształty.
4. wkładamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na jakieś 20 min.
5. po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu otrzymujemy
jakie były efekty po zjedzeniu ciastek i walory smakowe opiszę za pare godzin.
heja <shiza>
chciałam wam dziś przedstawić przepis na ciasteczka, które właśnie robią się w moim piekarniku
Składniki:
• 200 g mąki
• około 100 g cukru
• mała paczka rodzynek
• 150 g masła (wykonanego wdg np. tego przepisu http://www.forum.haszysz.com/maslo-z-thc-t2563.html)
• 2 żółtka
1. bierzemy masło (ja dodałam też trochę mąki ale mąka w tym etapie jest zbędna)
2. ucieramy na jednolitą masę. Jest to trochę ciężka praca ale po czasie otrzymujemy takie efekty:
3. po otrzymaniu takiej masy dodajemy cukier i mąke i ucieramy dalej do uzyskania bardziej hmm 'ciastowej masy' która bynajmniej u mnie była strasznie sucha. Następnie dodajemy żółtka no i znów ucieramy. Tym razem jest duzo łatwiej i przyjemniej
dosypujemy rodzynki (które wcześniej powinny wymoczyć się w wodzie, żeby nie były za twarde).
Tak gotowe ciasto wrzucamy na jakies 15 min zawinięte w folii aluminiowej do lodówki.
Po wyciągnięciu ciasta z lodówki blache nacieramy masłem i posypujemy bułką tartą (ja z powodu braki bułki zastąpiłam ją mąką). Formujemy ciasteczka w jakie chcemy kształty.
4. wkładamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na jakieś 20 min.
5. po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu otrzymujemy
jakie były efekty po zjedzeniu ciastek i walory smakowe opiszę za pare godzin.
heja <shiza>
Ostatnia edycja: