Witam forumowiczów!
Mam mieszane uczucia co do tego oświetlenia, dlatego zakładam ten temat.
Oczywiście szukałem podobnych tematów na forum i nawet znalazłem kilka, ale nie były do końca wyjaśnione. Natomiast fotorelacji pod tego typu panelami nie znalazłem, może po prostu źle szukałem, ale jest tego tak dużo, że zycia nie starczy żeby każdy przejrzeć po tagach- 200w czy 120w czy chińskie ledy...
Ogólnie rzecz biorąc do tego typu paneli przekonało mnie kilka ich zalet. Pierwsza sprawa idealnie pasuja do mojego boxa (dł. 60 cm, szer. 40 cm i wys. 60 cm). Mam połaczone dwa 200w i 120w. Tworzy to coś na kształt prostokąta 60x30 cm Wymiary są standardowe- po wyjęciu z obudowy 30x30cm. Są one wyjęte z obudowy i zespolone śrubkami- pełnią rolę tak jakby podwieszanego sufitu więc zabierają mało miejsca z boxa. Kolejny argument to cena, są tanie, bo nowy 200w można kupić z aliexpress juz za ok. 180 zł, a 120w za ok. 100 zł- akurat ja kupiłem mało używany...
Jeżeli chodzi o parametry- szukałem wielu informacji i właściwie nie ma powtarzalnych danych. Jedne źródła mówią, że realny pobór mocy 200w to 66w inne, że 80w (gość, który sprzedaje twierdzi, że tyle mu wyszło na pomiarze), ale na pewno nie 200w tak jak w opisie produktu to jest pewne. Podają, że ten 120w ma niby 4500 lumenów, ale znalazłem informacje na stronie sprzedającego z ali, że panel o mocy 200w ma tyle. Także sam juz nie wiem jak to jest. Oczywiście zdaje sobie sprawę z tego że na moja powierzchnię potrzeba ok 12000 lumenów...
To jest tego typu panel:
Moje obserwacje po 25 dniach grow:
Coś wiecej o panienkach- są to dwie AFki femki jedna Gold Mery (AKS), a druga Blackberry Kush (DP). Podobno są szybkie, podane jest na stronie- GM 55 dni, a BK 70 dni. Rosną w glebie (mieszanka uniwersalnej z mega worm od plagron i kokos + hydrożel (bardzo ładnie trzyma wilgotność gleby tak btw...). Nawóz jak na razie pierwszy raz lany po 2 tyg, drugi raz po 3tyg i był to florovit 3 ml/ 1l. Poza tym Asahi SL dwa opryski niedawno, w odstepie 5 dniowym, dawka zgodnie z zaleceniami. Niedoborów nie widać, schrzanić też nic nie schrzaniłem dodatkowo i to nie jest tak, że mi się wydaje, że jest git. Mają się dobrze, ale właśnie martwi mnie, że są niewielkie jak na 25 dni, a gdzie kwitnienie i dojrzewanie kwiatostanów jak prognoza producenta daje uśredniając te 65 dni... Wentylator- Black Orchid, filtr Can Lite. Także wszystko cacy.
Co do roslin- jak porównywałem je z innymi fotorelacjami AF to wyglądają jakby miały nawet ok. 15-17 dni. Mają one po 4 piętra, nie ma co- ładnie są rozkrzaczone, liście w pełni rozwinięte, bez deformacji itp. już 5 piętro wychodzi tak konkretnie. Niby wszystko gra, ładnie się rozwijają, ale jakoś powoli to idzie na takie szybciochy... Poleciało też pierwsze LST. Musze zaznaczyć, że BK porównując do GM jest opóźniony o piętro liści. Sumując jest to teoretycznie niby 320w...
Jak to świeci? Szczerze mówiąc bardzo mocno i nie grzeje się. temperatura przy właczonych dwóch panelach to ok. 28-30 C, a wiec prawidłowo. Wilgotność też w normie. Jeżeli chodzi o wysokość roslin to przed LST miały po ok. 10 cm więc niewiele, za to- tak jak napisałem, są bardzo ładnie rozkrzaczone, poczynając od 1 piętra trójek pąki przywezłowe na kazdym następnym pietrze juz sa nieźle rozwinięte- ich liście maja ok. 1 cm. Danych technicznych paneli nie podaje, poniewaz co źródło to co innego... Jesli ktoś może poswięcić chwilkę to na ali wystarczy wpisac led grow 200w czy zamienić szyk i dużo tego jest... Mogę powiedziec ze 200w ma ok 2100 diod, a 120w 1000 coś... No, odpowiednio mniej. Aha i fotoperiod to 18/6 od początku uprawy. Dodatkowo mówię, że przez pierwsze dwa tyg nie miały za lekko bo były tylko pod jednym 120w, ponieważ drugi był w drodze. Wydaje mi się że to tez mogło miec wpływ...
I teraz zastanawiam się czy to tak ma własnie byc, czy to po prostu nie wina oświetlenia, a takie geny, mniej swiatla w poczatkowej fazie i dochodzi przesadzanie...? Światła niby to jest dosyć, no bo przecież prawidłowo sie rozwijaja i widać przyrosty. Jednak... czy mimo wszystko powiny byc wieksze jak na swój wiek?
Kolejna sprawa jest tego typu, że chce kupić na dniach kolejną 200w a 120w zostawić na przjściowy... Nie jest to dla mnie problem, a większa moc w tym przypadku może coś zdziała...
Prosze o konkretne informacje i porady forumowiczów, którzy mieli stycznośc z takimi panelami i uprawiali pod nimi, odmianami lub chociaz techników elektryków![]()
Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszelkie rady!![]()