Forum.Haszysz.com - Dyskusje o uprawie konopi

• Nowości
  • Forum
    • Strona Główna
    • Operacje
      • Zaznacz wszystkie fora jako przeczytane
    • Szybkie Menu
      • Wyświetl moderatorów
      • Ostatnie 100 otrzymanych buchów
      • User Tagging Statistics
  • Galeria
  • Haszysz.com
  • Haszyszopedia
  • Kalkulator
  • Nasiona
  • Zaawansowane wyszukiwanie

• Home
  • Forum
  • ..:: Uprawa i Hodowla
  • Indoor
  • Oświetlenie
  • Lampy LED
  • Panele led z chin 200 W i 120W, mieszane uczucia...

1. Jeśli odwiedzasz nas po raz pierwszy, odwiedź dział FAQ, klikając w powyższy link. Pisanie na forum wymaga rejestracji: kliknij w link "Zarejestruj się" aby to zrobić. Aby zacząć czytać wpisy, wybierz dział który chcesz odwiedzić z listy poniżej.
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Panele led z chin 200 W i 120W, mieszane uczucia...

• Narzędzia wątku
    • Wersja do druku
    • Wyślij na email…
    • Subskrybuj ten wątek…
  1. 26-11-2019, 23:16 #1
    Mj Rolnik
    • Odwiedź profil
    • Zobacz posty
    • Prywatna wiadomość
    Mj Rolnik jest nieaktywny

Postawił buchów
    0
    Dostał 2 buchów

Domyślnie Panele led z chin 200 W i 120W, mieszane uczucia...

Witam forumowiczów!

Mam mieszane uczucia co do tego oświetlenia, dlatego zakładam ten temat.

Oczywiście szukałem podobnych tematów na forum i nawet znalazłem kilka, ale nie były do końca wyjaśnione. Natomiast fotorelacji pod tego typu panelami nie znalazłem, może po prostu źle szukałem, ale jest tego tak dużo, że zycia nie starczy żeby każdy przejrzeć po tagach- 200w czy 120w czy chińskie ledy...

Ogólnie rzecz biorąc do tego typu paneli przekonało mnie kilka ich zalet. Pierwsza sprawa idealnie pasuja do mojego boxa (dł. 60 cm, szer. 40 cm i wys. 60 cm). Mam połaczone dwa 200w i 120w. Tworzy to coś na kształt prostokąta 60x30 cm Wymiary są standardowe- po wyjęciu z obudowy 30x30cm. Są one wyjęte z obudowy i zespolone śrubkami- pełnią rolę tak jakby podwieszanego sufitu więc zabierają mało miejsca z boxa. Kolejny argument to cena, są tanie, bo nowy 200w można kupić z aliexpress juz za ok. 180 zł, a 120w za ok. 100 zł- akurat ja kupiłem mało używany...
    Jeżeli chodzi o parametry- szukałem wielu informacji i właściwie nie ma powtarzalnych danych. Jedne źródła mówią, że realny pobór mocy 200w to 66w inne, że 80w (gość, który sprzedaje twierdzi, że tyle mu wyszło na pomiarze), ale na pewno nie 200w tak jak w opisie produktu to jest pewne. Podają, że ten 120w ma niby 4500 lumenów, ale znalazłem informacje na stronie sprzedającego z ali, że panel o mocy 200w ma tyle. Także sam juz nie wiem jak to jest. Oczywiście zdaje sobie sprawę z tego że na moja powierzchnię potrzeba ok 12000 lumenów...

To jest tego typu panel:

Moje obserwacje po 25 dniach grow:

Coś wiecej o panienkach- są to dwie AFki femki jedna Gold Mery (AKS), a druga Blackberry Kush (DP). Podobno są szybkie, podane jest na stronie- GM 55 dni, a BK 70 dni. Rosną w glebie (mieszanka uniwersalnej z mega worm od plagron i kokos + hydrożel (bardzo ładnie trzyma wilgotność gleby tak btw...). Nawóz jak na razie pierwszy raz lany po 2 tyg, drugi raz po 3tyg i był to florovit 3 ml/ 1l. Poza tym Asahi SL dwa opryski niedawno, w odstepie 5 dniowym, dawka zgodnie z zaleceniami. Niedoborów nie widać, schrzanić też nic nie schrzaniłem dodatkowo i to nie jest tak, że mi się wydaje, że jest git. Mają się dobrze, ale właśnie martwi mnie, że są niewielkie jak na 25 dni, a gdzie kwitnienie i dojrzewanie kwiatostanów jak prognoza producenta daje uśredniając te 65 dni... Wentylator- Black Orchid, filtr Can Lite. Także wszystko cacy.

Co do roslin- jak porównywałem je z innymi fotorelacjami AF to wyglądają jakby miały nawet ok. 15-17 dni. Mają one po 4 piętra, nie ma co- ładnie są rozkrzaczone, liście w pełni rozwinięte, bez deformacji itp. już 5 piętro wychodzi tak konkretnie. Niby wszystko gra, ładnie się rozwijają, ale jakoś powoli to idzie na takie szybciochy... Poleciało też pierwsze LST. Musze zaznaczyć, że BK porównując do GM jest opóźniony o piętro liści. Sumując jest to teoretycznie niby 320w...

Jak to świeci? Szczerze mówiąc bardzo mocno i nie grzeje się. temperatura przy właczonych dwóch panelach to ok. 28-30 C, a wiec prawidłowo. Wilgotność też w normie. Jeżeli chodzi o wysokość roslin to przed LST miały po ok. 10 cm więc niewiele, za to- tak jak napisałem, są bardzo ładnie rozkrzaczone, poczynając od 1 piętra trójek pąki przywezłowe na kazdym następnym pietrze juz sa nieźle rozwinięte- ich liście maja ok. 1 cm. Danych technicznych paneli nie podaje, poniewaz co źródło to co innego... Jesli ktoś może poswięcić chwilkę to na ali wystarczy wpisac led grow 200w czy zamienić szyk i dużo tego jest... Mogę powiedziec ze 200w ma ok 2100 diod, a 120w 1000 coś... No, odpowiednio mniej. Aha i fotoperiod to 18/6 od początku uprawy. Dodatkowo mówię, że przez pierwsze dwa tyg nie miały za lekko bo były tylko pod jednym 120w, ponieważ drugi był w drodze. Wydaje mi się że to tez mogło miec wpływ...

I teraz zastanawiam się czy to tak ma własnie byc, czy to po prostu nie wina oświetlenia, a takie geny, mniej swiatla w poczatkowej fazie i dochodzi przesadzanie...? Światła niby to jest dosyć, no bo przecież prawidłowo sie rozwijaja i widać przyrosty. Jednak... czy mimo wszystko powiny byc wieksze jak na swój wiek?

Kolejna sprawa jest tego typu, że chce kupić na dniach kolejną 200w a 120w zostawić na przjściowy... Nie jest to dla mnie problem, a większa moc w tym przypadku może coś zdziała...

Prosze o konkretne informacje i porady forumowiczów, którzy mieli stycznośc z takimi panelami i uprawiali pod nimi, odmianami lub chociaz techników elektryków

Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszelkie rady!
    Ostatnio edytowane przez Mj Rolnik ; 27-11-2019 o 20:53
    Jezeli zlapie cie policja, wiedz, że cos sie dzieje :}
    Odpowiedz z cytatem Odpowiedz z cytatem

2. 26-11-2019, 23:39 #2
    z\G/esio
    • Odwiedź profil
    • Zobacz posty
    • Prywatna wiadomość
    z\G/esio jest nieaktywny
    Awatar z\G/esio
    Postawił buchów
    455
    Dostał 52 buchów

Domyślnie

Mając takie oświetlenie jak Ty i AF-y to bym świecił obowiązkowo 24/0 lub 20/4. Piszesz, że nie znalazłeś fotorelacji z tymi panelami więc o czymś to chyba świadczy... Oprócz tego, że te panele idealnie pasują do twojego boksa to innych atutów nie posiadają tak naprawdę.

3. 27-11-2019, 20:46 #3
    Mj Rolnik
    • Odwiedź profil
    • Zobacz posty
    • Prywatna wiadomość

Postawił buchów
    0
    Dostał 2 buchów

Domyślnie

Dziękuje za odpowiedz.

Wyczytałem, że oświetlanie roslin 24/0 lub 20/4 jest pozbawione sensu, ponieważ nie wykorzystują takiej ilości światła. Niby z automatami można próbować, ale jednak fizjologi się nie oszuka. To prawda, nikt chyba się nie odważył takich paneli testowac, ale coz, do odwaznych swiat nalezy i ja próbuje Z jakim skutkiem? Opisałem i nie jest tragicznie, ale nie jest super hiper...

Doczytałem o rodzaju diod jakie siedza w tym panelu (będę pisał tu o panelu 200W) i o ich specyfikacji.
    Są to diody SMD2835 jest ich 2009 szt. firmy ROHS (1715 czerwonych i 294 niebieskich). Szukałem w wielu źródłach jakis sensownych danych i znalazłem coś takiego ze strony zarowkiledowe.com-

"SMD 2835 – dioda o wymiarach 2,8 na 3,5 milimetra, mocy pobierania 0,2 W i generowanym strumieniu światła 20-26 lumenów. Minimalna skuteczność świetlna diody SMD 2835 wynosi 100 lm/W, a maksymalna 130 lm/W. Kąt emisji światła wynosi 120 stopni. Wyposażona w radiator, którego zadaniem jest rozpraszanie generowanego ciepła. Nowoczesna dioda o niewielkich rozmiarach. Z uwagi na niewielką emisję ciepła i dużą efektywność najczęściej stosowana jest w świetlówkach LED."

Dla ścisłości podaje inne źródło- ledmasters.pl:

"Chip LED
    2835

Rozmiar diody
    3.5x2.8x1.9

Strumień (LM)
    28-30

Moc
    0,2W

Radiator
    duży

Powierzchnia emisji (nm)
    9.18

Grubość
    0.8

Wydajność lm/W
    130-150"

Zajmijmy się tylko wydajnościa, a nie przelicznikiem na poszczególne diody, bo wychodza glupoty...

Producent z alieexpress podaję, że rzeczywisty pobór panelu to ok. 66W, no więc uśredniając:

66W x 125 lm= 8250 lm Jest to ciekawy wynik nawet zakładając, że ten panel ma najniższą wydajność czyli te 100 lm/W wychodzi 6600 lm. I kolejna sprawa jeśli by to nie działało to dlaczego u mnie wszystko prawidłowo wzrasta? Co prawda troszke spowolnione, ale jednak. Nie napisałem tego poprzednio, ale donice maja po 13 l. Wiem to dużo, ale z drugiej strony moge sobie na to pozwolic. Wiadomo, na razie weg. Zobaczymy jeszcze co z flo... Sumując moja 200W i 120W proporcjonalnie wychodzi nam (przy najnizszej wydajnosci) 10 560 lm, a potrzeba mi na moja powierzchnie (0.24m2) ok. 12000 lm. Chyba nieźle? Zdaje sobie sprawę ze to tylko moje wyliczenia i moze strony nie sa rzetelne itp., ale na innych stronach rowniez sa zblizone dane wiec wydaje mi sie ze obliczenia sa ok.

Jeżeli zakładamy najlepszą opcje wydajnosci to z dwoch paneli w sumie mamy 15 840 lm. Jest to na pewno niewiarygodne w przypadku tej uprawy, ale na papierze tak wychodzi, a przy dobrych diodach może i tak by było. Taka dygresja...

Ogolnie odległosć roślin od swiatla po LST to jakies 40 cm.

Co postanowiłem?

Kupno kolejnej 200W. Przy dwóch takich panelach, zakładając najnizsza wydajnosc bede miec ok. 13.200 lm na 0.24 m2 czyli zupelnie wystarczajaco nawet odejmujac te 1200 lm (tak czysto teoretycznie) to i tak mam wystarczajaco swiatla.

To wszystko to tylko teoretyczne wyliczenia i jesli sie w czymkolwiek myle prosze o kubel zimnej wody na glowe. Wszystko tak czy inaczej zweryfikuja rosliny... Uwazam ze to fajna alternatywa dla drogich paneli. Mozna sobie zlozyc takie oswietlenie za ok. 340 zł i jak się zepsuje nie bedzie zal...

Myśle, że wiele osob moze skorzystać z tego tematu i jesli (odpukac w niemalowane) moje obawy sie nie potwierdza to bedzie znak ze jednak mozna. Jestem dobrej mysli.

Także zapraszam do dyskusji, a co do wzrostu roslin bede informowal w miare na bierzaco. Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Mj Rolnik ; 27-11-2019 o 20:59

4. 27-11-2019, 23:27 #4
    z\G/esio
    • Odwiedź profil
    • Zobacz posty
    • Prywatna wiadomość
    z\G/esio jest nieaktywny
    Awatar z\G/esio
    Postawił buchów
    455
    Dostał 52 buchów

Domyślnie

Odpowiednia liczba lumenów to nie wszystko. Liczy się również barwa światła, spektrum. Zresztą przekonasz się sam jak dokończysz projekt na tych panelach, że to nie był dobry wybór. Piszesz, że masz w boksie 28-30 stopni, to trochę dużo moim skromnym zdaniem. Ja tyle przy HPS 600W nie mam. Wszystko masz podłączone tak jak trzeba? Wentylator z filtrem?

5. 28-11-2019, 00:07 #5
    Mj Rolnik
    • Odwiedź profil
    • Zobacz posty
    • Prywatna wiadomość

Postawił buchów
    0
    Dostał 2 buchów

Domyślnie

Zgadzam się, nie napisałem tego w poprzedniej wiadomosci ale zdaje sobie sprawe z brawy i spektrum. Podane na alieexpress-"Light Spectrum: Red:630nm~660nm; Blue:430nm~460nm" więc niby to się zgadza, pozostaje pytanie jak ze środkiem... Nie, temperatura jest ok, ponieważ jest to optimum ( mniej wiecej 30 C powyzej nastepuje zahamowanie wzrostu tak mniej wiecej od 33-35 C wzwyz), a przynajmniej takie info uzyskałem na wykładach. W tym przypadku bez chlodzenia oswitlenia mam taka temperature co mi sie podoba. Oczywiście nie jest to tak, że to co robie posilkujac sie jakimis tam danymi to na pewno wlasciwe podejscie i masz racje przekonam sie jak to ostatecznie wyjdzie. Na ten czas, szukajac parametrow z roznych zrodel wychodzi na to ze jest teoretycznie w porzadku. Przynajmniej jest jakas podstawa zeby tak twierdzic. Tak jak napisalem, czekam na flo i wtedy okaze sie jak te moje wywody maja sie do rzeczywistosci. Co do barwy- nie wiem jak to z nia jest w przypadku tych paneli... Doczytam.
    Czy miales moze uprawe pod takimi panelami? Jednak HPS, a jakikolwiek led to znacząca róznica.
    Tak, wszystko jest polaczone prawidlowo i jest szczelnie zarowno na zlaczeniach, po dlugosci jak i w boxie. Przedstawia sie to mniej wiecej tak- otwor przez ktore powietrze dostaje sie do boxa (na dole powiedzmy prawa scianka)- otwor ktorym powietrze jest wycigane z boxa znajduje sie na gorze (lewa scianka), pozniej rura ok. 1m- wentylator (black orchid 125 przepustowosc ok 200 m3/h) jest bezposrednio polaczony z filtrem Can Lite o przepustowosci 100 m3/h, uwzglednilem zagiecia (spadki wydajnosci) rury wiec wentylator jest w sam raz. Oczywiscie wszystko uszczelnione podwojnie Ogolnie to na filtr w boxie nie ma miejsca... Takie malenstwo (60x40x60). Dzis prysnalem basfoliarem w dawce 2ml/100ml H2O. Podlewam mniej wiecej co 4 dni po 1,5l z niewielka iloscia nawozu. Wierzch wylozony dokladnie keramzytem.
    Ogolnie jak wpadnie drugie 200w to postaram sie je obnizyc o jakies 15-20 cm bo na razie sa na trytytkach sztywno zalaczone do rurki pod sufitem, mysle ze to moze tez w jakims stopniu pomoc.
    Czekam na drugi panel i zobacze jak to pojdzie dalej. Szczerze to chcialbym taki set zostawic bo zajmuje malo miejsca, temp jest dobra, a jak samo w sobie oswietlenie da rade to juz w ogole idealnie

6. 28-11-2019, 00:41 #6
    z\G/esio
    • Odwiedź profil
    • Zobacz posty
    • Prywatna wiadomość
    z\G/esio jest nieaktywny
    Awatar z\G/esio
    Postawił buchów
    455
    Dostał 52 buchów

Domyślnie

Nawet jak masz spadki wydajności rury to nie za dobrze, że filtr węglowy ma słabszą przepustowość od wentylatora.

7. 28-11-2019, 17:50 #7
    Mj Rolnik
    • Odwiedź profil
    • Zobacz posty
    • Prywatna wiadomość

Postawił buchów
    0
    Dostał 2 buchów

Domyślnie

Uważam przeciwnie, ponieważ rura jest prązkowana, jest wygieta w litere S + opór samego filtra i dodatkowo mogą być jeszcze inne zmienne jakich nie uwzględniłem... Poza tym funkcjonuje coś takiego jak liczba Reynoldsa, więc można obliczyć wszystko dokładnie, ale mniej więcej wychodzi mi spadek wydajności wentylatora ok. 30-40% więc jest git. Aha i zaszła pomyłka bo moj filtr ma przepustowość 150- 165 m3/h.

Mały up. Co z roslinami?

Rozwijają się ładnie, już prkatycznie "wyszlo" ze stozka wzrostu 5 pietro liści. Paki przywezlowe rowniez rosna prawidlowo. Myśle ze wpływ na taki powolny wzrost moze miec system korzeniowy. Nie dawalem nic na porost korzeni. Zmienie to stosuja srodek ktory zawiera mieszanke- humin, kwasów ulmowych, kwasów humusowych i kwasów fulwowych.

8. 04-12-2019, 20:17 #8
    Mj Rolnik
    • Odwiedź profil
    • Zobacz posty
    • Prywatna wiadomość

Postawił buchów
    0
    Dostał 2 buchów

Domyślnie

Mija powoli tydzien wiec czas na up.
    Rośliny rosną i to wcale nie tak wolno, bo GM wytworzyła 11 odrostów, a z wierzchołkiem 12. Ma centralnie 200W nad sobą. HK ma tak własciwie 7, ale jest zdecydownie mniejszy niż GM. Co prawda jest pod 120W wiec mozliwe ze tez ma to jakis wplyw chociaz na tak malej powierzchni swiatlo razem sie miesza i na pewno z 200W tez dociera na rosline Poza tym od poczatku GM była zwawsza...Poszedl oprysk Basfoliar 5ml + środek z humusami 0.25 ml (dawka na 0.5l) oraz przed chwila Asahi SL. Przed pryskaniem zrobilem malego fryzjera w sumie z dwoch roslin nazbieralo sie jakos 12 pokaznych wiatrakow.
    Stosuje jako nawoz doglebowy Powder Feeding Short Flowering w dawce 1g/l przy każdym podalniu, a są one żadkie bo tylko 2 razy w tyg. Moge smiało powiedziec ze mieszanka gleby z hydrozelem i przykryta keramzytem smialo wytrzyma tydzien po jednym obfitym podlaniu. Bardzo dobrze ten hydrożel trzyma.
    Jestem z tej szkoly ze lepiej systematycznie odslaniac nowe szczyty i stymulowac rosline do wkladania energii w nie, a nie w utrzymywanie przy zyciu w pelni wyksztalconych wiatrakow. Ale jak wiadomo nie mozna przesadzic
    200W przyszło, niebawem zostanie zamontowane. pzdr

9. Mj Rolnik pali na koszt:

emceero (06-12-2019)

10. Wczoraj, 17:19 #9
    Mj Rolnik
    • Odwiedź profil
    • Zobacz posty
    • Prywatna wiadomość

Postawił buchów
    0
    Dostał 2 buchów

Domyślnie

Witam po kolejnym tygodniu. Jest dzień ok. 38 od wyjścia siewek na powierzchnię, a sytuacja wygląda tak-

Rośliny ogólnie mają się na prawdę dobrze, cały czas obserwuje progres we wzroście i to znaczny- wydaje mi się, że głównie z powodu wstawienia drugiej 200W, właśnie około tydzień temu i dodatkowo regularnych oprysków i stymulacji wzrostu poprzez racjonale ogołacanie z liści... No więc jak pisałem wyżej, mamy teraz moc na poziomie 132W na 0,24 m2 i 13,200 lm (zakładając najniższą wydajność paneli). Temperatura na stałym poziomie, zrobiony dodatkowy wlot świeżego powietrza w obiekcie gdzie stoi box.

Co do roslin:
    GM- przodowniczka, jest na prawdę spora i rozrośnięta. Ma około 30 cm leżąc (LST), ale co najważniejsze 15 okazałych odrostów i wciąz ich przybywa, których wielkość szacuje na środnio 10 cm. Jestem z niej zadowolony. Nie przejawia niedoborów ani jakichkolwiek zahamowan we wzroście. Nawet zakładając najgorszy scenariusz czyli maks jakies 2g/ szczyt to zawsze 30 moze być. No ale dalej krakac nie zamierzam...
    HK- jest mniejszy o jakieś niespełna 10 cm, ale ruszył z kopyta i aktualnie mam na nim 10 szczytów, są mniejsze bo średnio mają po 8 cm, ale za to wyglądają bardzo zdrowo. I znowu scenariusz najgorszy około 20 moze byc...

Nie ma co tak pusto gadac o wynikach kiedy nawet jeszcze nie zaczely flo, mysle ze nastapi to najpozniej za tydzien. Także przewiduje ten grow na jakies 80 dni. Zobaczymy ile to prawdy w tym moim monologu...

Na ten czas moge powiedzieć, że chińskie ledy sie jak na razie spisuja. Nie mam z nimi problemów. Bardziej doszukuje sie winy w genetyce roslin i poczatku ktory moglem troche schrzanic- nie byl najgorszy ale tez nie byl 100% wlasciwy.

Jesli administracja tu zaglada to chcialbym zaznaczyc ze wiem ze jest cos takiego jak fotorelacje, ale na razie nie jestem co do swojej przekonany. Jak dobrze rozgryze bezpieczenstwo to na pewno jakies zdjecia sie pojawia. Beda w tym temacie. Dlaczego tak? Ano dlatego ze mam taki zamysl aby od razu te watpliwosci na temat oswitlenia rozwiac tutaj i poprzec przykladem tak aby wszystko bylo w jednym teamcie i jezeli ktos by mial kiedys dylemat taki jak ja mialem to sobie wszystko doczyta.

Pozdro i trzymajcie kciuki

11. Wczoraj, 17:31 #10
    z\G/esio
    • Odwiedź profil
    • Zobacz posty
    • Prywatna wiadomość
    z\G/esio jest nieaktywny
    Awatar z\G/esio
    Postawił buchów
    455
    Dostał 52 buchów

Domyślnie

Wrzuć jakieś foty swoich ślicznotek to ocenimy jak idą pod tymi panelami.

Szybka nawigacja Lampy LED Na górę
  • Działy
  • Ustawienia
  • Prywatne wiadomości
  • Subskrypcje